Dalasinfoniettan Nadias värld

Område: Ludvika
Arena/Plats:
Kategori: Musik och dans

Med Simon Crawford-Phillips, piano och dirigent, Katarina A Karlsson, presentatör, Dalasinfoniettan och Dalasinfoniettans kör.

"Känner du Nadia? Inte – och ändå var hon den kanske mest inflytelserika musikpersonligheten i Europa, kanske i världen under långt mer än ett halvsekel. Nadia Boulanger föddes i Paris 1887 och var dotter till kompositören och pianisten Ernest Boulanger och den ryskfödda prinsessan och sångerskan Raissa Mychetsky. Redan som 9-åring kom Nadia in på musikkonservatoriet. Hon utbildade sig i komposition, orgel- och pianospel, dirigering och musikpedagogik. Trots idogt arbete insåg hon så småningom att hon inte hade den rätta talangen för komponerande – det hade däremot hennes yngre syster Lili, som tyvärr gick bort vid endast 24-års ålder.

Som dirigent blev Nadia ändå framstående, inte minst i USA där hon blev den första kvinna som dirigerade Bostons symfoniorkester, liksom New Yorkfilharmonin, Philadelphiaorkestern och National Symphony Orchestra i Washington. Men det var framför allt som pedagog hon var framstående och ända fram till sin död 1979 sökte sig flera generationer tonsättare till hennes kurser, både i Paris och annorstädes. Aaron Copland tillhörde den första kullen av hennes elever 1921, på 30-talet studerade Elliott Carter för henne – båda figurerar i vårt program. Ravel och Stravinskij var äldre än Nadia men de umgicks flitigt. Stravinskij träffade hon vid urpremiären av hans balett Eldfågeln i Paris 1910, vilket blev inledningen till en livslång vänskap. Bland andra bemärkta elever kan nämnas Quincy Jones och Astor Piazzolla. Nadias värld var onekligen vidsträckt."

Program
N Boulanger Tre stycken för cello och piano
A Copland Tre latinamerikanska skisser
M Ravel Gåsmors sagor
L Boulanger La source
E Carter Elegy
I Stravinskij Italiensk svit

Medverkande
Med Simon Crawford-Phillips, piano och dirigent
Katarina A Karlsson, presentatör Dalasinfoniettan
Dalasinfoniettans kör

Arr: Ludvika musiksällskap

Bra att veta

Prisinfo
200 SEK, biljetter i entrén. Ludvika musiksällskaps abonnemang gäller

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Kontakta Turistbyrån


Boka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel