Vårens föreläsningar på Carl Larsson-gården

Område: Falun
Arena/Plats: Carl Larsson-gården
Kategori: Föreläsning och kurs

Från 125 SEK

Vårens föreläsningar knyter alla an till sommarens utställning i Konsthallen Kvarnen, Karin – Kamraterna – Konsten. Kvinnliga målarpionjärer.
Möt de kvinnliga konstnärerna runt Karin, förebilder, utbildning, resorna till Paris och de tuffa valen.

Fredag 10/2, Carl-Johan de Geer - Bortom begreppen bra och dåligt
Carl Johan De Geer, är bland annat konstnär, fotograf, författare, filmskapare och scenograf. Nu besöker han Carl Larsson-gården med sin föreläsning, Bortom begreppen bra och dåligt. Vi har även bett Carl-Johan att berätta om sin relation till Karin Larsson i och med att sommarens utställning i Konsthallen Kvarnen kommer att berätta om henne och hennes samtida kvinnliga konstnärskamrater.

Torsdag 23/2, Curt Fröberg – Karin och hennes konstnärsvänner under utbildningstiden 1873 - 1882
Curt Fröberg har under många år forskat om Karin Bergöös tidiga år innan hennes liv med Carl Larsson. Föreläsningen beskriver hennes studietid och hennes klasskamrater både på Slöjdskolan och Konstakademien.

Torsdag. 9/3, Margareta Gynning – Kvinnliga konstnärer i 1880-talets kosmopolitiska konstliv
Margareta Gynning har under många år arbetat som intendent på Nationalmuseum. Hon har granskat konsthistorien med skarpa genusglasögon och har skrivit böcker om både Hanna Hirsch Pauli och Eva Bonnier. Föreläsningen kommer att handla om de kvinnliga konstnärerna runt Karin Bergöö och deras liv på Konstakademien och i Paris.

Tisdag 21/3 Anna Bohlin – Förebild: Fredrika Bremer
Anna Bohlin arbetar som universitetslektor på Stockholms universitet. Hon har sedan hon disputerade, ägnat sig åt forskning om Fredrika Bremer, kvinnorörelsens föregångare, världsberömd författare i sin tid och pionjär för nationstanken i Sverige. Både Karin Bergöö (Larsson) och hennes kvinnliga konstnärskamrater inspirerades säkerligen av Fredrika Bremers tankar.

Onsdag 12/4, Linda Hinners – Kvinnliga skulptörer från Karin Larssons tid
Linda Hinners arbetar som intendent på Nationalmuseum. Hon skrev sin avhandling om franska skulptörer som arbetade i Stockholm under 1700-talet. Nu ägnar hon sin forskning åt kvinnliga skulptörer under Karin Bergöös (Larssons) tid, slutet av 1800-talet. Flera av dessa kvinnor studerade på Konstakademin samtidigt som Karin.

Fredag 28/4, Eva-Lena Bengtsson – Vägen till ”Fruntimmers-Afdelningen” Om kvinnorna på 1800-talets Konstakademi
Eva-Lena Bengtsson har arbetat på Konstakademien och dess arkiv under många år. Hon har skrivit ett stort antal böcker i ämnet och speciellt om den “Fruntimmers-afdelning” som startade 1864 och som för första gången tillät kvinnor studera på Konstakademien. Karin Bergöö (Larsson) började sin utbildning 1877, och då hade utbildningen funnits under en tid. Eva-Lena kommer att berätta om de tidiga åren på utbildningen innan Karin började sin utbildning, och de problem och glädjeämnen som mötte de första kvinnliga eleverna.

Onsdag 10/5, Carl-Johan Olsson – De franska förebilderna och de Nordiska pionjärerna - om Paris konstscen under det sena 1800-talet.
Jules Bastien-Lepage, Gustave Courtois och Pascal Dagnan-Bouveret! Dessa konstnärers verk mötte de unga kvinnliga konstnärerna runt Karin Bergöö (Larsson) när de anlände till Paris. Både Lepage och Courtois arbetade på de damateljéer som fanns i Paris och som tog emot unga kvinnliga konststudenter. Hur målade dessa franska förebilder? Vilka var de? Om dessa berättar Carl-Johan Olsson, intendent på Nationalmuseum.

Boka din biljett online eller på Visit Södra Dalarna, 0771-62 62 62.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
12 Apr
Onsdag 12 apr 2017 18:00 - 19:00 Carl Larsson-gården
28 Apr
Fredag 28 apr 2017 18:00 - 19:00 Carl Larsson-gården
10 Maj
Onsdag 10 maj 2017 18:00 - 19:00 Carl Larsson-gården

Bra att veta

Prisinfo
Pris: ordinarie 125 kr, barn 0-6 år gratis.

I det närliggande området

Se alla närliggande Stugor, rum och lägenheter

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Tis 21 mar 2017 18:00 - 19:00 @ Carl Larsson-gården
  • Ons 12 apr 2017 18:00 - 19:00 @ Carl Larsson-gården
  • Fre 28 apr 2017 18:00 - 19:00 @ Carl Larsson-gården
  • Ons 10 maj 2017 18:00 - 19:00 @ Carl Larsson-gården
OK

Karta


Kontakta Turistbyrån


Boka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel