Smedjebackens hamn och lokstall

Adress: Hamnområdet Smedjebacken Visa karta

Adress: Hamnområdet Smedjebacken

Gammal hamnmiljö, Hamnmagasin, Lokstallet, ånglok, smalspårig järnväg, utställning, ångbåtsbrygga, gästhamn, kiosk och café, minigolf. Sveriges högst belägna hamn, 100 m över havet och den är början på Strömsholms kanalsystem.

Här finns även ställplatser, uthyrning av kanoter, roddbåtar och information om Strömsholms kanal. För mer information se Smedjebackens båtklubb hemsida.
Här kan du under sommaren ta en fika på caféets uteservering eller njuta av en middag med fantastiskt utsikt över sjön Barken.

I och med byggandet av Strömsholms kanal underlättades transporterna från Smedjebacken och vägen mot Mälaren och Stockholm låg öppen året runt. Kanalen stod färdig 1795 och därmed inleddes en blomstringstid för järnhantering och godstransporter. Fortfarande finns hamnmagasin och järnbodar kvar i området.

Smedjebackens hamnområde har genomgått en omfattande återuppbyggnad. Åter tuffar ett ånglok i hamnen vilket användes som industrilok vid valsverket. En smalspårig järnväg har lagts ut för detta ändamål. Hamnmagasinet i timmer har rustats upp och rymmer idag en utställningslokal och en biljettexpedition. En ångbåtsbrygga har byggts.

Show more

Om denna aktivitet

 • Besöksadress
  Hamnområdet
 • Postadress
  Smedjebacken
 • För mer information
  Hamnkontoret tel 0240-66 01 99. För bokning av visning Lokstall kontakta Kulturförvaltningen Smedjebacken kommun tel 0240-66 02 87.
 • Webbsida
 • Öppettider
  Öppet sommartid.